Proiecte artistice

Grigore Hagiu -oameni in memoria orasului Tg.Bujor

Grigore Hagiu (27 septembrie 1933, Târgu Bujor, jud. Galaţi – 13 februarie 1985, Bucureşti)

„Poetul este tentat deopotrivă să vadă lumea în toată concreteţea, gustînd-o, pipăind-o şi în acelaşi timp s-o reducă la cîteva dimensiuni care ar putea fi, de ce nu, cele ale eternităţii.”


În luna februarie a acestui an, sub auspiciile proiectului „Oameni în memoria Galaţiului“, Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia“ Galaţi îl aduce în memoria gălăţenilor pe cel care a fost Grigore Hagiu, poetul născut pe plaiurile comunei Târgu Bujor acum 77 de ani, la 23 septembrie 1933.

După terminarea ciclului primar în comuna natală, Grigore Hagiu şi-a continuat studiile la Bucureşti, unde a urmat, pe parcursul unui an, cursurile Facultăţii de Cinematografie din cadrul Institutului „I.L. Caragiale“ Bucureşti şi apoi, începând cu 1955, Facultatea de Filologie a Universităţii din Bucureşti.

A frecventat cercurile literare ale vremii, Cenaclul Tineretului şi Cenaclul „Nicolae Labiş“, fiind apropiat de tinerii Nichita Stănescu, Cezar Baltag, dar şi de Ion Băieşu, Fănuş Neagu şi alţi scriitori din generaţia sa pe care îi primea cu generozitate în cămăruţa sa din Bucureşti.

Redactor, pentru o scurtă perioadă de timp, a ziarului gălăţean „Drum nou“ activează apoi în cadrul redacţiei revistelor „Gazeta literară“ (viitoarea „Românie literară“) şi „Luceafărul“. Debutul editorial şi-l face în 1962, cu volumul „Autoportret în august“, în colecţia Luceafărul, cu o prefaţă semnată de Matei Călinescu, în care acesta îşi exprima „încrederea în talentul autentic al lui Grigore Hagiu… impus ca unul dintre cei mai buni poeţi ai tinerii generaţii“.

„Să opui efemerului existenţei eternitatea artei“, acesta era mesajul pe care aprecia criticul literar Valentin F. Mihăescu că îl transmitea poetul Grigore Hagiu prin opera sa, răsplătită cu premii ale Uniunii Scriitorilor (1970) şi ale Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti (1978). Tărâmurile natale şi-au pus amprenta pe viaţa şi creaţia poetului, despre târgul „cu nume de floare sălbatecă“ şi despre „bujorii care umpleau câmpurile cu mireasma lor dulceamară“ Hagiu vorbind adesea în creaţia sa.

În fiecare an, în septembrie, cu prilejul aniversării poetului, la Galaţi şi la Târgu Bujor se organizează în amintirea poetului Festivalul şi Concursul naţional de poezie „Grigore Hagiu”

„Era un lujer de pasăre zburînd vertical, era atitudineacea mai veselă în fața vieții, pe care niciodată n-a mințit-o saun-a desmințit-o.Cuvintele ce l-au chinuit ne-au rămas, să se amestece în gestul spicelor de grâu unduind spre malul apelor…”(Fănuș Neagu)

„Să opui efemerului existenței eternitatea artei, iată nobilul gând transmis de poezia lui Grigore Hagiu.”(Valentin F. Mihăescu)

Reclame

Discuție

Comentariile nu sunt permise.

Accesari blog

  • 68.737 vizite

METEO GALATI

Find more about Weather in Galati, RO

Personalitatile orasului Tg.Bujor

Lascăr Catargiu (1821 – 1899) – proprietar al moşiei Ventureşti
Eremia Grigorescu (1863 – 1919) – general, comandant al Armatei I Române
Grigore Hagiu (1933 – 1985) – poet
Gheorghe Damaschin (1886-1970) – inginer de mine
Gheorghe Buzoianu (1901-1974) – medic

Free counters!

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 5 urmăritori

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: