GHID TURISTIC

Ghid turistic

Monumentul Eroilor căzuţi pentru reîntregirea neamului (1916 – 1918)

Monumentul a fost înălţat pe panta domoală a Dealului Jirului, între anii 1921-1922. Pe frontispiciu a fost dăltuit în piatră omagiul: “Pentru veşnica amintire eroilor din comuna Tg. Bujor căzuţi pentru patrie în războiul de întregirea neamului 1916-1918″. Şi pentru a le întări nemurirea s-a continuat cu textul: “Ridicat în 1921-1922, ca semn de preamărire a jertfei lor din partea celor recunoscători”. În timpul regimului comunist, a fost distrus de pe monument simbolul vitejiei româneşti, Vulturul; la 13 iunie 2002, pe coloana de formă prismatică înaltă de 10 m, în vârf, a fost amplasată emblema-simbol: Vulturul cu Cruce în cioc. Pe două plăci de bronz montate la baza coloanei din granit simbolizând infinitul, sunt înscrise 156 de nume, de la general la soldat, toţi cei 156 de eroi aparţinând comunităţii bujorene.

Monumentul Eroilor – Moscu

“Monumentul Eroilor” din satul Moscu se află amplasat în curtea bisericii “Sfinţii Voievozi” şi a fost dezvelit la 13 iunie 2002 de “Ziua Eroilor”. A fost ridicat prin grija familiei Stanciu Constantin. Pe monument sunt trecute alături de numele eroilor căzuţi în Războiul de Independenţă, Primul Război Mondial, Al doilea Război Mondial, şi numele ostaşilor eroi căzuţi în Revoluţia Romană din 1989.

Monumentul Eroilor – Umbrăreşti

Monumentul a fost ridicat prin grija familiei Bîtcă Bucur în anul 1988, iar numele eroilor scrise pe momunent au fost găsite în documente de către sublocotenent în rezervă, învăţător Bute Gheorghe. Pe “Monumentul Eroilor” din satul Umbrăreşti sunt trecute numele eroilor căzuţi în războiul din anii 1941-1945.

Statuia generalului Eremia Grigorescu

Bustul monumental reprezentându-l pe generalul Eremia Grigorescu se înalţă în parcul din centrul localităţii şi este opera sculptorului gălăţean Enea Nicolae. A fost dezvelit la 17 septenbrie 1977. Bustul este aşezat pe un piedestal paralelipipedic masiv, din beton, care are o înălţime de 1,85 m, este realizat în manieră clasică, din piatră albă, înalt de 1 m. Pe frontispiciul piedestalului este încrustat: “Eremia Grigorescu”.

Şcoala Generală “Lascar Catargiu” (1896)

Localul de şcoală s-a construit cu două săli de clasă, cancelarie şi locuinţa directorului, între anii 1894 şi 1895 şi a fost dată în folosinţă la 11 septembrie 1895. Cel care a donat terenul pentru şcoală şi a susţinut băneşte construirea ei, a fost Lascăr Catargiu. Drept respect şi preţuire pentru sprijinul acordat, şcoala generală nr. 1 îi poartă numele. Ca învăţător a fost Petre Boureanu, iar pe al doilea post funcţiona Elena Petrescu. Şcoala a continuat să funcţioneze cu două posturi până în anul 1919, când, ca urmare a creşterii populaţiei şcolare, 176 elevi inscrişi, şcoala este încadrată cu trei posturi. Cursurile erau organizate pe jumătăţi de zile. Începând cu anul 1932, şcoala a funcţionat cu patru posturi, localul construit în anul 1895, extinzându-se cu încă două săli care asigurau şcolarizarea unui număr de 206 elevi din 264 înscrişi.

Biserica “Adormirea Maicii Domnului” (1896)

Biserica Adormirea Maicii Domnului este situată pe colina dintre cele două văi, Covurluiul cu Apă şi Valea Chinejei. Prin înscris, biserica este a satului Golăşei, aşa cum este consemnată în documente, avându-se în vedere zona în care a fost construită. Terenul necesar amplasării, dar şi o sumă de bani aferentă construcţiei bisericii au fost donate de Lascăr Catargiu. Construcţia bisericii a durat un an, lucrarea finalizându-se în anul 1896. În faţa bisericii s-a zidit clopotniţa.Într-un vechi document se consemnează că “această biserică s-a clădit de Dima Şerban”, tot ele fiind şi maistru. Sfinţirea bisericii a însemnat şi începutul activităţii duhovniceşti. Preotul Gheorghe Paraschivescu a fost primul preot al bisericii “Adormirea Maicii Domnului” din Tg. Bujor, care a fost instalat chiar în ziua sfinţirii. Ocrotirea spirituală a bisericii este “Adormirea Maicii Domnului”, zi de praznic şi de rugăciune. În 1986 clădirea bisericii şi clopotniţa au fost grav avariate; clădirea va fi refăcută, iar în ziua de 24 septembrie 1995 a avut loc sfinţirea bisericii, care a fost ridicată la rang de catedrală orăşenească.

Spitalul “Vasile Buzoianu” (1875)

În anul 1895, prin donaţie de teren şi bani, se construieşte Spitalul cu 40 de paturi în locul unei infirmerii cu 15 paturi, construită în 1875, donaţie Lascăr Catargiu. Acest spital devine cu timpul centrul coordonator in teritoriu, unde veneau majoritatea bolnavilor. Prin testament, defunctul Lascăr Catargiu lasă Consiliului judeţului Covurlui veniturile moşiei Pităroaia pentru întreţinerea de paturi la Spitalul Bujor. Spitalul s-a construit având în componenţa sa o secţie de interne, cancelarie şi locuinţa directorului.

Muzeul de istorie şi etnografie (1876)

A fost infiinţat în anul 1976 ca Punct Muzeistic la Moscu, pentru ca în 1985 să fie transferat la Târgu Bujor. A fost înfiinţat de Victoria Giurgiu, profesor de istorie. În cele două săli ale muzeului sunt expuse: o colecţie de 45 icoane, dintre care cea mai preţioasă fiind una cu folie de aur, care datează din secolul al XVIII-lea; o carte religioasă din 1785; o colecţie numismatică care cuprinde 2000 de monezi, dintre care una datând din 1541; un zapis din 1848. Deasemenea, se găsesc numeroase piese etnografice: vârtelniţa, meliţoiul, şiştarul, dârmoiul, doniţa,costume naţionale şi covoare.

Lacul “Trei stejari”

Celor aflaţi în drum spre Târgu Bujor le este imposibil să treacă indiferenţi pe lângă locul de agrement de pe Lacul Trei Stejari. Terasa elegantă, de lemn, cu umbreluţe, bogăţia de petunii multicolore care înviorează priveliştea, întinderea lină a apei atrag turiştii. Noaptea, lacul străluceşte în lumina zecilor de felinare şi spaţiul devine mirific. Spaţiul verde este curat şi bine îngrijit. Este amenajat un camping; deasemenea, pontoane pentru pescari şi terasă. Lacul “Trei Stejari” se află pe întindere de 5,9 ha.

Reclame

Discuție

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Accesari blog

  • 68.737 vizite

METEO GALATI

Find more about Weather in Galati, RO

Personalitatile orasului Tg.Bujor

Lascăr Catargiu (1821 – 1899) – proprietar al moşiei Ventureşti
Eremia Grigorescu (1863 – 1919) – general, comandant al Armatei I Române
Grigore Hagiu (1933 – 1985) – poet
Gheorghe Damaschin (1886-1970) – inginer de mine
Gheorghe Buzoianu (1901-1974) – medic

Free counters!

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 5 urmăritori

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: