Muzee din Galati

MUZEUL DE ISTORIE GALAŢI

Adresa: Str. Mr. Iancu Fotea 2,

Telefon: 0236/460797

Muzeul a fost înfiinţat sub numele de Muzeul „Cuza Vodă”, pe baza colecţiei V. A. Urechia şi a colecţiei Paul şi Ecaterina Paşa. Clădirea muzeului a fost construită în anii 1937 – 1939.

Muzeul deţine colecţii de arheologie (obiecte paleolitice descoperite la Pleşa, Puricani, Şipote, obiecte neolitice din cultura Criş, altarul votiv de la Şendreni, obiecte romane şi medievale), istorie, etnografie (costume, obiecte de pescuit, unelte, război de ţesut, ţesături).

Biblioteca are peste 8.000 de volume. Deţine bunuri culturale clasate în Tezaurul patrimoniului cultural naţional.

COMPLEXUL MUZEAL DE STIINTELE NATURII

Adresa: Str. REGIMENTUL 11 SIRET 6 A,
Telefon: 0236/411898
Website: http://www.cmsngl.ro/

Orar: 9:00 – 15:00; luni, marţi: închis

Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi vă aşteaptă să-i treceţi pragul şi să admiraţi lumea minunată a plantelor din sereleGrădinii Botanice, a peştilor exotici şi indigeni de la Acvariu, să vizitaţi expoziţiile deschise în cadrul Muzeului, să intraţi în tainele Universului prin intermediul Observatorului Astronomic şi al Planetariului şi, nu în ultimul rând, să descoperiţi o parte din animalele şi păsările rare ale Europei şi Asiei, în Grădina Zoologică Gârboavele.

Tarife bilete *:

6 lei – adulţii
1,5 lei – copiii peste 5 ani, elevii, studenţii
gratuit: copiii sub 5 ani, persoanele cu dizabilităţi

Pentru Planetariu şi Observator astronomic:

5 lei – adulţii
3 lei – copiii peste 5 ani, elevii, studenţii
3 lei – bilet cu preţ unic, indiferent de categoria de vârstă, pentru observaţiile astronomice nocturne, organizate cu ocazii speciale (eclipse de soare, de lună, Perseidele etc.).

În timpul programului obişnuit de vizitare, accesul în cadrul Observatorului astronomic se face pe bază de bilet gratuit.

MUZEUL DE ARTA VIZUALA din Galati

Adresa: Strada Domneasca nr 141
Telefon fix: 0236/413452

Programul de vizitare
Luni Marti Miercuri Joi Vineri Sambata Duminica
Inchis 9 – 17 9 – 17 9 – 17 9 – 17 9 – 17 9 – 17
  Pretul biletului:
  *
  Adulti = 4 lei,

*  Copii/studenti/militari/pensionari = 1 leu Gratuitate au:

 • Membrii ICOM
 • Delegatii oficiale
 • Angajati in sistemul culturii
 • Ziaristi
 • Veterani de razboi
 • Persoane cu dizabilitati
 • Studentii si elevii din cadrul institutiilor de arta

Este primul muzeu de arta contemporana romaneasca din tara. A fost inaugurat in anul 1967 si a fost conceput scructural sa prezinte cele mai noi tendinte ale fenomenului plastic in devenire, destinatie pe care si-o pastreaza si la acest inceput de mileniu.Aproximativ 400 de lucrari existente in salile de expunere si in aer liber, in parcul muzeului, constitue o selectie dintr-un patrimoniu mult mai amplu, completat adesea cu un patrimoniu virtual, din atelierele artistilor contemporani, cultivati cu consecventa in cele aproape 4 decenii de existenta. Patrimoniul muzeului cuprinde creatii de arta romaneasca din a doua jumatate a secolului XIX si din secolul XX (Teodor Aman, Nicolae Grigorescu,  Octav BancilaTheodor PalladyGheorghe Petrascu,Stefan DimitrescuNicolae TonitzaCamil RessuLucian Grigorescusi multi altii) reprezentanti ai avangardei romanesti (Victor BraunerM.H. Maxy, Mattis-Teutsch, Marcel IancuIrina CodreanuMilita Petrascu, etc..) si lucrari ale artistilor care formeaza o punte de legatura intre prima si a doua jumatate a secolului XX (Corneliu BabaAlexandru CiucurencuIon TuculescuHenri H. CatargiDumitru GhiataRudolf Schweitzer- Cumpana Muzeul are o structura dinamica prin organizarea de expozitii, micro-expozitii, diverse manifestari cu publicul (concerte, dezbateri, expuneri pe teme de arta, lectii de istoria artei, proiectii de filme, etc..), simpozioane, tabere de creatie si alte programe care promoveaza cele mai semnificative orientari din arta contemporana romaneasca in tara si peste hotare

CASA CUZA VODA

Adresa: Str. Cuza I. Al 80

Telefon: 0236/412408

Orar: 10:00 – 17:00

http://www.mavgl.ro

În această clădire a locuit Alexandru Ioan Cuza (primul domnitor al Principatelor Române), în perioada 1844 – 1859, cât a deţinut funcţia de preşedinte al Judecătoriei şi pârcălab al judeţului Covurlui. În 1937 ia fiinţă „Asociaţia Cuza Vodă”, care avea ca scop, printre altele, să restaureze casa şi să o transforme într-un muzeu. Donaţia învăţătorilor Ecaterina şi Paul Paşa a constituit nucleul preconizatei expoziţii.

La 24 ianuarie 1939 se deschide muzeul. În perioada 1950 – 1956 în clădire sunt reunite colecţiile Muzeului de Artă şi ale Muzeului de Ştiinţele Naturii. Pentru restaurarea clădirii, din 1986 muzeul a fost închis publicului. Din anul 1995 este cunoscut drept Muzeul „Casa Cuza Vodă”, iar din 20 mai 2004, într-o aripă a casei are loc vernisajul expoziţiei permanente de numismatică, medalistică, filatelie.

Primele trei săli de la parter prezintă specificul saloanelor mondene gălăţene, cu mobilier din cele mai reprezentative stiluri ale epocii (exemplu: biblioteca dăruită de Carol I lui Mihail Kogălniceanu). Sala IV este dedicată progreselor ştiinţei şi tehnicii din aceeaşi perioadă (exemplu: un automobil al firmei „De Dion-Bouton”, model franţuzesc, construit în 1898, echipat cu motor cu ardere internă).

Exponatele sălii de la etaj sunt relevante pentru activitatea şi personalitatea domnitorului Cuza, familiei sale şi a colaboratorilor (piese de artă decorativă, veşminte şi accesorii etc).

Casa Memorială „Costache Negri”

Adresa: Str. Localitatea COSTACHE NEGRI, Cod Postal 807095
Telefon: 0236/825.899
Orar: Zilnic: 10:00 – 17:00
Muzeul a fost înfiinţat în conacul familiei lui Costache Negri, construit la începutul secolului al XIX-lea, în stilul casei ţărăneşti din Moldova, de tip evoluat.

În anul 1943 clădirea a fost declarată monument istoric şi s-a luat hotărârea de a fi transformată în muzeu. Această intenţie s-a materializat abia după 25 ani, actuala formulă organizatorică fiind inaugurată la 21 mai 1986.

În cele şapte săli de expoziţie se regăsesc mobilier şi piese de artă decorativă (din renumite stiluri europene din epocă), picturi, fotografii şi documente relevante pentru viaţa şi activitatea scriitorului şi omului politic Costache Negri (1812 – 1876), familiei şi colaboratorilor săi.

MUZEUL „VATRA CU DOR”

satul Şiviţa, judetul Galaţi, circa 25 km de oraul Galaţi, pe DN 26.

In satul Sivita, la aproximativ 15 kilometri de Galati, se afla o gospodarie traditionala, construita de „mesterul” Paul Buta, din banii proprii, pentru a ilustra traditiile folclorice din zona Covurluiului.

Paul Buta este actor la Teatrul Muzical „Nae Leonard”, dar este si un mare iubitor si interpret de folclor, fiind cunoscut si prin expozitiile sale de masti populare traditionale si in Italia, unde a participat de mai multe ori la Festivalul de la Venetia, dar si la Paris, Londra si Bruxelles.

Pasiunea lui Paul Buta pentru traditiile folclorice din zona Covurluiului, pe punctul de a fi pierdute dupa 50 de ani de cooperativizare si inlocuire a folclorului autentic din satele galatene cu „cultura gumarilor”, l-a determinat sa incerce pe cont propriu, fara sprijinul vreunei institutii, construirea acestei gospodarii traditionale. A cumparat o casa din satul Sivita si a amenajat-o dupa traditiile zonei si cu obiecte colectate din satele galatene.

ALTE EXPOZIŢII ŞI MUZEE

Muzeul Satului Moldovenesc, pădurea Gârboavele, la 10 kilometri de Galaţi.

Muzeul Episcopiei Dunarii de Jos -Istorie, Galati Str. Domneasca nr. 14.

Colectia muzeala a Bisericii Ortodoxe „Sf. Nicolae” – Arta Beresti

Colectia muzeala a Manastirii Buciumeni – Arta comuna Buciumnei O.P. Nicoresti

Colectia muzeala a Bisericii Roscani -Arta Roscani, Baneasa

Colectia muzeala a Manastirii Vladimiresti – Etnografie si istorie locala,comuna Tudor Vladimirescu
Reclame

Discuție

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Accesari blog

 • 68.737 vizite

METEO GALATI

Find more about Weather in Galati, RO

Personalitatile orasului Tg.Bujor

Lascăr Catargiu (1821 – 1899) – proprietar al moşiei Ventureşti
Eremia Grigorescu (1863 – 1919) – general, comandant al Armatei I Române
Grigore Hagiu (1933 – 1985) – poet
Gheorghe Damaschin (1886-1970) – inginer de mine
Gheorghe Buzoianu (1901-1974) – medic

Free counters!

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 5 urmăritori

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: